تاریخچه قیر دمیده در ایران

از پیشگامان صنعت قیر در کشور ایران ، آقای مهندس محمد راشد مرندی موسس و مدیرعامل کارخانه قیر حافظ می باشد . ایشان مدتی قبل از تولید عایق رطوبتی پیش ساخته در ایران توسط شرکت پشم شیشه ، تولید قیر مورد نیاز صنعت عایق رطوبتی پیش ساخته را شروع کرده بود . با توجه به بحران قیر در زمان جنگ و تولید اندک پالایشگاه ، این نوع قیر جایگزین قیر تولیدی پالایشگاه ها شد . اما به دلیل تفاوت و نوع جنسیت و خواص قیری که بین قیر 70*60 و قیر دمیده بود نتوانست جایگزین مناسبی باشد ، تا اینکه شرکت پشم شیشه ایران بعد از تولید عایق رطوبتی پیش ساخته ، متوجه شد که مهندس مرندی ، قیری تولید می کند که میتواند جایگزین قیر مورد نیاز باشد و بعد از مذاکرات اولیه قرارداد بین دو طرف بسته شد و این قیر برای شرکت پشم شیشه ایران تولید شد .

آقای مهندس مرندی اولین تولید کننده قیر دمیده از مازوت به روش صحیح در کشور ایران هستند . نفت کوره سنگین به دلیل عدم توان فنی پالایشگاه های ایران در استحصال تمامی مواد با ارزش موجود در نفت خام ، هنوز دارای مواد با ارزش بسیاری می باشد . تولید 40 درصد نفت کوره نسبت به ورودی نفت خام پالایشگاه های ایران ، این واقعیت را به درستی نشان می دهد که نفت کوره در ایران خوراک بسیار مناسبی جهت استفاده در تولید قیر موردنیاز در صنعت عایق می باشد در نتیجه قیرهای دمیده که به روش نوین هوادهی ، با استفاده از ترکیب خوراک نفت کوره سنگین ایران با وکیوم باتوم ، پالایش و تولید می شود می تواند یکی از راهکارهای تولید قیر مناسب جهت استفاده در صنعت عایق های رطوبتی پیش ساخته با نقطه نرمی و نفوذ پذیری بالا باشد .

این آغازروند تولید قیر دمیده و تولید عایق رطوبتی از این نوع قیر در ایران بود و بعد از مدتی کارخانجات دیگری در عرصه تولید عایق رطوبتی وارد شدند و مشتریان شرکت قیر حافظ هر سال تعدادشان افزون گردید . با توجه به نیاز بیشتر به این نوع قیر و بالا رفتن ناگهانی قیمت قیر 70*60 نیاز بازار برای قیر دمیده افزایش یافت. اما متاسفانه افرادی سودجو  با کپی برداری و ابداع روش های نادرست اقدام به تولید این نوع قیر با کیفیت پایین کردند و متاسفانه عایق رطوبتی از نوع قیر دمیده جایگاه واقعی خود را به علت پالایش نادرست قیر دمیده از دست داد .

در واحدهای تولید کننده قیر که پالایش به صورت اصولی صورت نمی پذیرد در اصل هیچ گونه قیری در برج پخت تولید نمی گردد و تنها ، عملیات تلغیظ خوراک اولیه صورت می گیرد که متاسفانه محصول حاصل در برابر اشعه uv خورشید ضعیف می باشد .

قیر حاصل از این شیوه غیر اصولی هوادهی ، نقد بسیاری بدنیال داشته است و باعث مقاومت منتقدان در مقابل شیوه های نوین هوادهی در فرآیند پالایش قیر شده است در حالی که اگر این روش به صورت صحیح  صورت گیرد مناسب ترین روش برای اصلاح قیر مورد نیاز می باشد اما در حالی حاضر به علت خروج نفت کوره از چرخه سوخت ، استفاده از قیر دمیده تنها به دلیل قیمت پایین و صرفه اقتصادی بیشتر – و نه به دلیل کیفیت بهتر – در صنعت عایق همچنان ادامه دارد .

Translate